sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Vuosi alkuun Morvenin konkurssilla

Tänään on tarkoitus kokoontua oman valtuustoryhmän piirissä ja käydä läpi vielä kokoomukselle sovittuja, täyttämättä olevia luottamushenkilö- ja yhtiöpaikkoja. Samassa palaverissa keskustellaan tuoreesta uutispommista, jonka mukaan Peuravuonon sahaa vajaat pari vuotta pyörittänyt Morven Ltd otti ja meni konkurssiin ja jo loppukesästä lomautettuna ollutta sahan noin kymmentä työntekijää odottaa lopputili.
Eihän tuo itse asiassa mikään uutispommi ollut. Jo silloin kun olin toimittajana kuulemassa kunnan, sen elinkeinoyhtiö InLike Oy:n, Vapo Oy:n ja Morvenin kauppakuvioista, siinä kollegoitten kanssa löimme vetoa kuinka monta kuukautta tai vuotta saha enää toimisi. Aika nappiin veto meni – valitettavasti.
Epäilys Peuravuonon tulevaisuudesta syntyi siitä, että Morven Ltd oli Kemijärven sellutehtaan tiloja isännöimään tulleen ja tuolloin Peuravuono-kauppojen aikaan kyseenalaiseen valoon joutuneen Arktos Groupin omistajien sivufirma. Myöhemmin Arktosin toiminta sitten menikin nollille ja kupruja selvitellään pian käräjäsaleissa.
Peuravuonon kaupassa oli osapuoli joka varmuudella pärjäsi, nimittäin Vapo Oy. Se pääsi vuosia taakkanaan olleesta, laiteinvestointeja pikimmiten tarvitsevasta pienestä pohjoisesta yksiköstään eroon ja siirsi sahan 21 työntekijää sujuvasti muiden saneerattaviksi. Jos kaupan aikoihin kerrottiin, että väkeä tullaan jonkin verran vähentämään, ehkä noin 14:ään. Nyt on kerrottu, että lopputilin saavia työntekijöitä on ”noin” kymmenen.
En tiedä mitä kaikkea Peuravuonossa yleensä näinä Morvenin aikoina tehtiin. Sahan ympärillä liikkui jos minkinlaisia huhuja, kuten että sahatavaran varastot ammottivat tyhjinä ja ettei raaka-ainettakaan ollut terille menossa.  Tällainen viittasi siihen, että uudet omistajat pyrkivät realisoimaan sahalta sen minkä suinkin vielä irti saivat ja muusta viis. Nämä tiedot siis jäivät minulle vain huhujen asteelle, joten en niihin ota kantaa.
Kaupan yhteydessä puhuttiin Peuravuonon saha-alueen kyllästeaineilla ja parkeilla pilatusta maaperästä ja Nanguvuonon rannan pohjasta. Kerrottiin, että kauppasopimuksen mukaan uusi omistaja eli kunta yhtiöineen puhdistaisi alueen, mikäli sen käyttötarkoitus jossain vaiheessa muuttuisi.
Vapo Oy pääsi siis tässäkin tapauksessa vastuistaan kuin koira veräjästä!
Vuoden 2011 aikana Peuravuonolla tehtiinkin selvitys siitä, mitä kaikkea saastetta alueelta löytyi ja kuinka paljon. Puhdistamistöistä on myös Lapin Ely-keskuksen hyväksymä suunnitelma, mutta siinä edellytettyä loppuraporttia työn suorittamisesta en ole vielä löytänyt. Samaa dokumenttia aikoo metsästää myös ryhmätoverini Eeva Harmanen.
Kunnostussuunnitelmankaan mukaan sahan rakennusten pohjia ei tultaisi penkomaan, mikä olisikin tietenkin mahdotonta, ellei niitä ensin hajotettaisi. Tästä päästäänkin seuraavaan kysymykseen eli mitä sitten jos sahan taru todella päättyy kokonaan?
No, siinä tapauksessa kunnalla olisi ränsistynyt aavekolossi Inarijärven Nanguvuonon rannalla. Kun sahakauppaa perusteltiin, kerrottiin, että mikäli sahaustoiminta joskus loppuisi, alue kaavoitettaisiin lomakeskuspaikaksi. Niitähän kunnanjohto on halunnut vähän sinne sun tänne. Sekin kerrottiin, että kunnalle alueen puhdistustyöstä ja sahan purkamisesta lankeavat kustannukset saataisiin monin kerroin takaisin myytävien tonttien hinnoissa.
Etteikö muka Reijo Timperistä ja Janne Seurujärvestä ole bisnesmiehiksi?
Uudella kunnanhallituksella, johon näillä näkymin itsekin kuulun, on ensimmäisinä tehtävinään vaatia kunnanjohdolta ja InLike Oy:ltä selvitystä mitä kaikkea tässä Peuravuono-kuviossa on alun perin ja nyt viime aikoina tapahtunut. Ensimmäisiä töitä on myös panna selvitys käyntiin siitä, onko saha vielä käyttökunnossa ja löytyisikö sitä pyörittämään uusi toimija.  Helppoa tuon uuden sahurin löytäminen ei varmasti ole.
Kuulin vain päivä ennen Morvenin konkurssiuutista Inarin yhteismetsän edustajalta, ettei täkäläinen tukki liiku enää lainkaan. En tiedä mikä on tilanne Metsähallituksen puolella, mutta tuskin se kovin paljon parempikaan voinee olla.
Tukin tarjontaa siis sahureille saattaisi olla, mutta pelkkä sahaaminen ei tietenkään riitä kun sahatavaralle pitäisi olla jossain myös markkinat. Paikallisen kysynnän tyydyttäminen on nykyisellään Ivalon Rautian etelästä rahtaamaan saha- ja höylätavaran ja Sikovuonossa toimivan Ninjapuun sirkkelin varassa.
Näin siis asiat tänä loppiaisena! Veikkaan, että tässä Peuravuono-asiassa  törmätään vielä mielenkiintoisiin kuvioihin, mutta niistä sitä mukaa kun asiat varmistuvat.

Veikko

8 kommenttia:

  1. Otas Veikko selvää kun puhuvat että se Morvenin tj Jaakko Kilpeläinen olisi ostanut sahan alueen itselleen siis ennen tätä. Olisko mikä kuvio siinä ja kuka silloin kunnostaa paikan lomakylän tontiksi. Kaipa kunta silloinkin..

    VastaaPoista
  2. Kiitos. Eiköhän tuokin asia tule vastaan jos noin on. Sain samansisältöisen vinkin myös Facebookin puolella.

    VastaaPoista
  3. onkos siitä kilpeläisen "sahan ostosta" tullu mitään uutisia esille? taitaa se kuitenki olla huhua vaan..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole tullut mitään tietoa myöntävään eikä kieltävään suuntaan. Vähän tuli hajua siitä miten kunta ja Morven olisivat täydennelleet sahan vuokrasopimusta konkurssin edellä, mutta kyllä se puutteelliseksi jäi sekin tieto. Kovin on hiljaista ollut asiassa kunnan ja InLiken suunnalla, mutta sieltähän se edestä ennen pitkää löytyy.

      Poista
  4. Onko vieläkään tullut minkäänlaista valkeutta sahan asioista?
    Taitaa olla mädättämällä kypsytys menossa noissa bisnesmiesten puuhissa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei minkäänlaista valkeutta. Sahan tilanne on ollut muutaman kerran esillä kun on kysytty ja silloin on tullut vastauksia tyyliin "vaikeaa on" ja että "joitain kiinnostuneita toiminnan jatkajia on ollut, mutta edellyttäisivät kunnalta miljoonan lähtöpanosta". Eipä niitä starttirahoja ole enää mistä jaella kun on pantu elinkeinopuolella munat yhteen koriin.
      Ymmärrän, että joillain ei ole halua lähteä esittämään sahan alueelle sitä aikanaan lupailtua muuta käyttöä, koska se tietäisi melkoisen mittavaa kunnostamista jätteistä ja etenkin maaperässä olevista myrkyistä. Niin kauan kuin aluetta pidetään (mädätetään) ns. teollisuuskäytössä, kunnalla ei liene velvoitetta alkaa sitäö siivoamaan, mutta annas olla jos sitä lomakylää alettaisiin paikalle kaavoittamaan.
      Kovin on ikävä sotku tämäkin.
      Kun nyt viime ajat on taajottu Siulan kimpussa ja siinä sivussa päätetty myös Saariselän hissiyhtiön myynnistä, on kunnanhallituksen huomio ollut sillä suunnalla. Hissiyhtiön osalta kaupasta tullaan kuulemaan ehkäpä jo viikon sisällä, Siulan osalta kaupankäyntiin ollaan vasta alkamassa kun syksy on saatu jos minkinlaisia selvityksiä konkurssin ja mahdollisen jatkamisen väliltä. Asiaa pitkittivät vielä Siulan hotelliosakkaat, jotka ovat tehneet parhaansa varjellaakseen omaa mainettaan ja loipulta jättivät kunnan selvittelemään soppaa yksikseen.
      Peuravuonon asia pitää ottaa ainakin siltä osin päätettäväksi, että kirjataan ihan virallisesti aiotaanko sahaa yleensä missään vaiheessa myydä toimimaan vai lähdetäänkö aluetta raivaamaan ja miksi.
      Näitä tällaisia "bisnesmiesten" jälkien raivauksia on siis ollut ja edelleen riittää. Lähinnä monesti kysymys on siitä, millaisin vähimmin vahingoin kunta näistä viedään kuiville - vahinkoa käytännössä jokaisesta virhebisneksestä näyttää aina koituvan

      Poista
  5. Vahvasti näyttää siltä että kunta on sekä sahan,että matkailukeskuksen omistaja vielä pitkään.
    Olen katsellut jo kauan kun nuo kunnantalon "taika Jim ja Lothar" vöntystelevät tontille kuin tontille niin siitä ei hyvä seuraa.Kuntaan voisi perustaa ihan ikioman "tulensammutus lautakunnan" joka virittäytyy välittömästi kun kuulee huhujakin että parivaljakko suunnittelee vähäisiäkään liiketoimia kunnan piikkiin. Silloin lautakunta kiireesti pankkiin ja yksi jarrua polkemaan.
    Nyt on tullut yksi pesulakin kunnan "taseeseen" niin pitäis nyt ainakin kaksikon paidankaulukset olla vitivalkoiset.
    Tuo saha tulee olemaan suuremmanluokan murheenkryyni. Sahauskäyttöönhän se ei enään tule,se on päivänselvä.
    Onko kunnalla mahdollisuuksia hakea rahallista tukea mistään että alue siistittäisiin.? Purettaisiin sahalaitos ja maaperä puhdistettaisiin.
    Kunta teki valtavan virheen kun auttoi valtio-omisteisen sahan karkuun velvollisuuksistaan. Alue olisi pitänyt puhdistuttaa ennen minkäänlaista kaupantekoa.
    Entä voiko ajatella että valtio tulisi merkittävällä summalla puhdistusoperaatioon,koska luikurifirman pääomistaja on kuitenkin valtio.?Kantaisi ikään kuin moraalisen vastuun.
    Jotenkin se solmu on alettava avaamaan. Taika Jim ja Lothar voivat keskittyä mäkeä laskemaan nyt kun on oma mäkirintuuskin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo ajatuksesi valtion osallistumisesta Peuravuonon alueen puhdistamiseen on hyvä ja sitä kannattaa ajaa ja pitää mielessä jos kun alkaa näyttää siltä, että sahaustoiminnan jatkuminen alueella on jäämässä "Jimin" ja "Lotharin" unelmaksi. Siis heikolta näyttää kuluneen vuodenkin jälkeen.
      Pesulatoiminnasta sentään kunta jäi rahallisesti omilleen, mutta ne yli 20 lupailtua työpaikkaa menivät eikä kunnalta Lappipesun omistajalle kokonaan siirtyvässä hallissa kuulemma tulla pesemään enää mitään.
      Mäkirintuus kunnalla vielä on, mutta sekin on myynnissä - siis Ski Saariselkä. Saariselän rintuutta kyllä jää mökkitonteiksi, saa nähdä sitten miten se "bisnes" onnistuu. Luulisi sentään tonttien käyvän jossain aikataulussa kaupaksi, vaikka tyhjiäkin Saariselällä vielä on entisten kaavojen alueilla.

      Poista

Blogin ylläpitäjä päättää kommenttien julkaisemista. Blogi mahdollistaa anonyymin kommentoinnin, mutta suotavinta on esiintyä omalla nimellään. Taustatietoja ja -aineistoa voi lähettää myös sähköpostitse: wildstrack@gmail.com