keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Valkoista kultaa – kilohinta puuttuu

”Pitkä hopeakylkinen Test Worldin halli Ivalosta Venäjän suuntaan johtavan tien varressa on aarrearkku…”.
Näin runollisesti uutisoi Lapin Kansa tänään Test World Oy:n uudesta, 160 metriä pitkästä, ympärivuotiset talviolosuhteet tarjoavasta rengas-, auto- ja kylmätestaushallista, jutun mukaan laatuaan maailman ensimmäisestä.
Jutusta käy ilmi, että halli on ensimmäinen osa kolmivaiheista kehittämisprosessia, jossa kunta ja sen elinkeinoyhtiö InLike Oy ovat olleet toimitusjohtaja Harri Eskelisen mukaan rohkeasti mukana. Jutun kirjoittaneen Olli Miettusen kommentissa kerrotaan, että InLike Oy on rakentanut Indoor-hallin ja Test World on siinä vuokralaisena sopimuksella lunastaa kiinteistö ”hiljakseen” omakseen.
Hieno homma siis?
En mene näillä tiedoin tietenkään hallia ja tulevia kahta muuta vaihetta tyrmäämään, mutta toivottavaa tietenkin olisi, että mielikuvamaalailujen sijasta tällaisista hankkeista kerrottaisiin myös kylmiä faktoja. Nyt ainoaksi varsinaiseksi faktaksi jäävät hallin mitat, toiminta ja kuinka testiyhtiön markkinointiorganisaatio ulottuu Kiinan Qingdaoon saakka.
Minulle inarilaisena hallin ensirahoittajana ja uutena kuntapäättäjänä kiinnostavin tieto oli kerrotut työpaikat. Niitä Test Worldilla on Eskelisen mukaan vakituisina 10 ja näin talviseen sesonkiaikaan noin 40.
Jutun kirjoittajan mukaan Test World on näillä perusteilla ”kuntalaisillekin kultakaivos”!
Mutta, mutta…  Jutussa ei tarkoituksella tai tahattomasti kerrota paljonko kyseinen halli on maksanut ja paljonko Indoor-hankkeen seuraavat vaiheet tulevat maksamaan. Eikä sitäkään, paljonko kunta kaiken kaikkiaan on Mellanaavan testaustoimintaan vuosien varrella sijoittanut ja paljonko noista sijoituksista on edelleen kunnalta - siis InLike Oy:ltä - lunastamatta.
Jo tällaisilla tiedoilla olisi mahdollista harjoittaa jonkinlaista jakolaskua siitä, paljonko yksi Test Worldin ympärivuotiseksi jyvitetty työpaikka on tullut maksamaan. Eli että kuinka hieno homma tämä elinkeinohanke on kunnalle ollut ja olemassa.
Toki nämä asiat tulevat minulle lähiaikoina selviämään, mutta saattaisi asia kiinnostaa monia muitakin.
On muistettava, etteivät Test Worldin toiminnan kaikki positiiviset vaikutukset rajoitu kymmeneen vakituiseen ja noin 40:een sesonkityöpaikkaan. Paikkakunnalle jää kylmä- ja jäätestaustoiminnasta monenlaista välillistä työtä ja tuloa. On muistettu aina mainita hotellien ja ravintoloiden saama tulo ja niin edelleen.
Varmaan jotain arvioita tästä kokonaisuudesta on olemassa, mutta onko sitä kunnolla koottu minnekään? Ei ole minua sellainen tutkimus tai tilasto ainakaan tavoittanut.
Tunnen erään Test Worldia suuremman yrityksen perustajan ja omistajan, jolla on ollut tapana kertoa vuosittain kotikunnalleen, millaista aluetaloudellista tulosta hänen yrityksensä on saanut aikaan. Tuosta tiedosta on voitu laskea mitä kunnan yritystä varten tekemät panostukset ovat tuottaneet.
Nykyään jo eläkkeelle siirtyneen teollisuusyrittäjän mukaan kunnat rakentavat innolla halleja laskematta monestikaan mitä niihin sijoitetuilla panostuksilla lopulta saadaan. Hänestä kovin usein touhutaan pelkän mutu-tuntuman varassa, ja etenkin, kun touhussa eivät ole palamassa omat rahat.
Kyseisen yrittäjän vuotuinen yhteiskuntavastuuraportti sisälsi tiedot paitsi itse yrityksen tuloksesta ja vastuiden hoitamisesta veroineen muineen, myös henkilöstön tuoman veropotin ja palkoissa paikkakunnalle tulleen kulutuspotentiaalin. Iso yritys osallistuu usein suorana tukijana myös erilaisiin hyvinvointihankkeisiin, joten nekin kuuluivat tuohon listaan. Näistä tallaisista jo tyhmempikin päättäjä osaa katsoa miten mikin nyökäytys valtuuston kokouksessa on kannattanut.
Inarissa kylmä- ja talvitestaavat myös muut kuin Test World Oy, tosin käsittääkseni ilman kunnan kanssa tehtyjä mittavia teollistamissopimuksia. Koko tämän elinkeinohaaran vaikutus kunnan alueelle täytyy olla merkittävä, mutta kuinka merkittävä, siitä olisi hyvä nähdä jokin kattava selvitys.
Test Worldista vielä sen verran, että yrityksen tausta kaikkineen on minusta – sanoisinko – nuhruinen, mutta tilanne on nykyään jo toinen kuin vielä silloin kun yritys oli ”katsastusbisneksen kermankuorijaksi” nimitellyn A-katsastuksen pieni tyttärentytär. Tuolloinhan A-katsastuksen tytäryhtiö A-Test & Consulting Oy omisti Test Worldin, jolla oli Iltalehden taannoisen, Suomesta tapahtuvaa veropakoa selvitelleen raportin mukaan tehtävänä - muutamien ulkomaisten tytäryhtiöiden ohella - emofirman verotettavien liikevoittojen kutistaminen.
Samaisen raportin http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012100416088944_uu.shtml mukaan A-Test & Consulting Oy:lle aikoinaan 1,9 miljoonalla eurolla hankittu Test World Oy myytiin vuonna 2010 sen toimivalle johdolle ja yksityishenkilöille 653 041 eurolla, josta kaupasta tuli autokatsastajien maksettavaksi 1,2 miljoonan euron tappio. Ostajille kauppa oli kuitenkin hyvä, sillä uudet omistajat saivat heti ensimmäisellä kahdeksan kuukauden pituisella tilikaudella yhtiölleen 1,158 miljoona liikevoiton ja kuittasivat siten kauppahinnan muutamassa kuukaudessa. Niinpä, mikäli oikein muistan, Test World ja kunta paistattelivatkin oitis uutisella, jonka mukaan testiyhtiö oli kirjattu kerralla ns. AAA-kerhoon.
Kunnan tuen tarvettahan moinen menestys ei tietenkään mihinkään poistanut, kuten ”Indoor”-hanke osaltaan todistaa.

3 kommenttia:

  1. Jokohan kai joku niistä omistajista maksaa veronsakin Inariin?

    VastaaPoista
  2. ketä ne muut testifirmat? Arktinen jäätestipalvelu, onko Nokian renkaat ja vieläkö se Pasasjärvellä testaa joku?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä kai Pasasjärvelläkin jälleen kohta jotain tapahtuu. Sain tuossa äskettäin Test Worldilta vähän informaatiota tuohon valkoiseen kultaan eli Indoor-hankkeeseen liittyen ja muutenkin poristiin. Siltä osin kerto- ja jakolaskun aineksia on hieman kasassa kun yrityksen jatkosuunnitelmat tulevat jossain vaiheessa kunnan pöydille.

      Poista

Blogin ylläpitäjä päättää kommenttien julkaisemista. Blogi mahdollistaa anonyymin kommentoinnin, mutta suotavinta on esiintyä omalla nimellään. Taustatietoja ja -aineistoa voi lähettää myös sähköpostitse: wildstrack@gmail.com