sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Jatkokirjoitus

Kuntarakenneuudistuksen toteuttamiseksi kunnilla ollaan säätämässä velvollisuus selvittää kuntien yhdistymistä, jos yksikin kolmesta selvitysperusteesta osoittaa selvitystarvetta. Niistä keskeinen on alle 20 000 hengen väestöpohja ja toinen kunnan taloudellinen tilanne.
Kunta ei kuitenkaan voisi jättäytyä selvityksen ulkopuolelle, vaikkei se täyttäisi selvitysperusteita, mikäli alueella ei muutoin ole saavutettavissa lain edellytykset täyttävää toiminnallista kokonaisuutta.
Inarin kunnanhallituksen pöydälle tulevassa lausuntoehdotuksessa pidetään kuntien palvelurakenteen uudistamista välttämättömänä, eikä kunnalla ole esityksen mukaan huomauttamista uudistuksen tavoitteisiin.
Esitetyssä lausunnossa todetaan kuntajaon muutosten toteuttamisen edellyttävän velvoittavaa lainsäädäntöä, ainakin Sodankylän Vuotson liittämiseksi Inariin tai koko saamelaisalueen kattavan kunnan muodostamiseksi. Utsjoen osalta Inari uskoo lakiluonnoksen 18. pykälän antavan mahdollisuuden kunnan pakkoliittämiseen. Kyseinen pykälä koskee erittäin vaikeassa asemassa olevia kuntia.
Inari kuittaa parilla, kolmella rivillä lakiluonnoksessa olevan selvitysalueesta poikkeamisen. Tuossa 4 f-pykälässä muun muassa todetaan, että selvitysalueesta voidaan poiketa, jos kunnalla on edellytykset vastata palvelujen järjestämisestä ja tuottamisesta, eikä poikkeaminen estä toiminnallisten kokonaisuuksien muodostumista alueella, tai jos toiminnallisen kokonaisuuden muodostaminen ei erityisen harvan asutuksen vuoksi muutoin ole mahdollista, tai jos poikkeaminen on tarpeen suomen- tai ruotsinkielisten asukkaiden kielellisten oikeuksien turvaamiseksi, tai poikkeaminen on tarpeen saamelaisten kieltä ja kulttuuria koskevien oikeuksien turvaamiseksi.
Lausuntoesityksessä todetaan, että Inari tulee hakemaan poikkeusta tuon edellä olevan pykälän mukaan perustellen hakemusta saamelaisten kielellisillä ja kulttuurisilla oikeuksilla.
Minusta tuo ilmoitus sellaisenaan riittäisi tässä vaiheessa valtiovarainministeriölle. Siten laventaen, että poikkeusta haetaan myös harvan asutuksen sekä kunnan palvelukyvyn perustein. Jos oikein diplomaatteja ollaan, kunta voi lisätä lausuntoonsa maininnan, jonka mukaan se suhtautuu myönteisesti naapurikunnilta tuleviin mahdollisiin kuntajakoselvityspyyntöihin.
Voihan teoriassa olla mahdollista, että Sodankylä haluaa päästä eroon Vuotsosta, Utsjoki haluaa päästä osaksi Inaria ja vaikka Enontekiökin päättäisi haluta kunnantalonsa Ivalon Piiskuntielle.
Vai voisiko olla?

3 kommenttia:

  1. Ei ole mahdollista jos ja kun noitten toisten kuntien mielipiteet tietää. Inari havittelee jotain hetkellistä hyötyä yhdistämisistä mutta jo muutaman palkkiovuoden jälkeen on totuus vastassa kun valtioavut palaavat ennalleen tai vielä laskevatkin nykyisestä. Kaipa silloi muistamme kiittää päättäjiämme?

    VastaaPoista
  2. Kun olen lukenut Lapin Kansasta miten naapurikunnissa Kittilä mukaan lukien on suhtauduttu tuohon kuntarakenneasiaan niin ihmettelen minäkin Inarin kunnan touhua. Tuliko liian hoppu porukalle eli ette paneutuneet vaan annoitte viedä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä ainakin olin tietoinen pohjoisten kuntien näkemyksistä asiaan ja siksi Inarin kaverille ei jätetä -tyyli vähän harmittaa. Luulen, että aika vähin mietiskelyin ja kovin optimistisin valtionaputoivein tuohon kunnanjohtajan esitykseen mentiin kunnanhallituksessa mukaan. Saa sitten nähdä muuttuuko ääni valtuustossa eli saanko edes yhden kannattajan esitykselleni, ettei kunnan lausunnossa viittailla naapureihin eikä muutoinkaan lähdetä tukemaan palveluja keskittävää kuntarakennehanketta.
      Näin pahuksen "kokoomuslaista" politiikkaa se minäkin tässä edustan!

      Poista

Blogin ylläpitäjä päättää kommenttien julkaisemista. Blogi mahdollistaa anonyymin kommentoinnin, mutta suotavinta on esiintyä omalla nimellään. Taustatietoja ja -aineistoa voi lähettää myös sähköpostitse: wildstrack@gmail.com