lauantai 25. toukokuuta 2013

Laittomien kaavojen teettäjät vastuuseen?

Entinen kunnallispoliitikko, nykyinen politiikan kriitikko Raimo Kostamovaara, kirjoittaa omalla Facebook-seinällään, että kaavavalitukset tulisi saada oikeusasteissa kevennettyyn käsittelyyn ja ilman asianomistajuutta valittanut saatettaisiin hävinneenä korvausvastuuseen.
- Loppuisi turhat valitukset ns. hidastusmielessä, hän vielä kirjoittaa.
Samainen tyyppi on osoitellut Inarin kansalaiskanavalla Inarijärvi-yhdistystä jonkinlaisena työllisyyden torpedoijana, koska se on valittanut yhdestä osayleiskaavasta ja jättänyt joitain muitakin muistutuksia hankkeista, jotka ovat liittyneet yhdistyksen toiminta-alueena olevaan Inarijärven eli Paatsjoen vesistöön tai Inarijärven paikalliseen, perinteiseen käyttöön.
Inarin edellisen kunnanvaltuuston hyväksymä Ivalon alueen osayleiskaava kumoutui laittomana kolmen kaavakarttalehden osalta. Tuo kaavan osa käsitti muun muassa Nellimin alueen, jonne piti tulla kylän kehittämistä tukevia loma-asunto- ja matkailupalvelutontteja.
Kaavan osan kumoamisen syynä olivat kunnan rantojensuojelualueelle haluamat ja välittömästi Inarijärven Natura 2000 -alueeseen liittyvät mökkitontit. Noilla Metsähallituksen hallinnoimille valtionmaille piirretyillä ”ökytonteilla” haluttiin ilmeisesti koetella rantojensuojeluohjelman ja Naturan jouston rajoja.
Tuon kokeilun uhriksi jäivät nellimiläiset ja koko joukko myös kauempana olevia kuntalaisia ja maanomistajia. Syylliset eli laitonta kaavaa edistäneet päättäjät ovat silti elämöineet ikään kuin syyllisiä olisivat olleet laittomuuksista valittaneet kuntalaiset ja heidän yhdistyksensä; Inarijärvi-yhdistyksen kanssa samasta kaavan osasta valitti myös Suomen Luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistys, Inarin Luonnonystävät, ja valitukseen taisi yhtyä myös Lapin luonnonsuojelupiiri.
No, nyt edellisen valtuuston töppäystä ollaan korjaamassa ja Ivalon alueen osayleiskaavan korjaus lienee matkalla kohti uutta käsittelyä. Hallinto-oikeuskäsittelyssä Inarijärven alueen kaavoituksesta edellytettiin kaavojen kokonaisvaikutusten arviota, joka toivottavasti on tehty asiallisesti eli ettei se johda mihinkään uusiin ongelmiin Ivalon alueen osayleiskaavan tai sen kanssa nyt yhtä jalkaa etenevän uusittavan Inarijärven osayleiskaavan käsittelyssä.
Jos joku, niin konsultteja ohjeistavat viranhaltijat ja päättäjät ovat vastuullisia kaavoitusten laillisuudesta.  Samoin myös valtion maita ja niillä olevia suojelualueita hallinnoiva Metsähallitus. Ei ole mitään rotia siinä, että kansalaisten ja heidän yhteisöjensä pitää ryhtyä lainvalvojiksi jopa niin selvissä asioissa kuin kansallisten ja kansainvälisten luonnonsuojelusäädösten noudattamisessa.
Koska muun muassa Ivalon alueen osayleiskaavan käsittelyn vaiheissa kunnallisilla päättäjillä, Kostamovaara mukaan lukien, oli mahdollisuus jo muistutusten jättämisen vaiheessa tarkistaa niiden asiallisuus, voidaan minusta ihan hyvin pohtia tulisiko kaavojen valmistumista laittomilla päätöksillään tahallaan viivyttävät päättäjät asettaa jonkinlaiseen vastuuseen. Käsitin, että Facebook-kirjoittaja kannatti  hänkin valittajien henkilökohtaista vastuuta.
Olen ollut jo itsekin hyväksymässä Ukonjärven osayleiskaavaa ja Rahajärven alueen laajaa ranta-asemakaavaa.  En ole ollenkaan varma siitä, että molemmista kaavoista valittaneet yksityiset ja yhdistykset olisivat valituksissaan tyystin väärässä ja että heidän tarkoituksenaan on vain jokin kaavojen vahvistamista hidastava haitanteko.
Jos niin kävisi, että edellä mainitsemani kaavat kumottaisiin kokonaan tai osittain noiden valitusten takia, en menisi vähässä kummassa kailottamaan valittajien syyllistyneen johonkin tuomittavaan tekoon.
Olisin paremminkin hieman lippa silmillä ja harmittelisin osaamattomuuttani päättäjänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogin ylläpitäjä päättää kommenttien julkaisemista. Blogi mahdollistaa anonyymin kommentoinnin, mutta suotavinta on esiintyä omalla nimellään. Taustatietoja ja -aineistoa voi lähettää myös sähköpostitse: wildstrack@gmail.com