keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Nellimin tie kärkihankkeeksi

Luin tuossa maakuntalehden uutiset parin päivän takaisesta kunnanhallituksen kokouksesta.
Ihan asiaa, paitsi että yksi minusta ja kunnanhallituksen enemmistöstä (äänin 9 – 0) tärkeä asia ei ylittänyt uutiskynnystä. Se, että noilla äänillä eli käytännössä yksimielisesti nostimme Nellimin tien seudulliseksi Inarin kunnan kärkihankkeeksi.
Aiemmin olimme kunnanhallituksessa käyneet niin sanotun lähetekeskustelun siitä, mitä hankkeita asetettaisiin lähivuosien kärkihankelistalle. Tuolloin asiaa uutisoitiin ja silloin kuuden kärkeen sijoittunut Test Worldin Indoor III oli mainittu ensimmäisenä. Nyt kun saimme asiasta varsinaisen, elinkeinojohtaja Janne Seurujärven arviointiin perustuvan esityksen, siinä ehkä vuosien päähän sijoittuva Indoor III oli todellakin ykkösenä, Raja-Joosepin raja-aseman peruskorjaus ja laajennus kakkosena, Ivalon lentoaseman terminaalin peruskorjaus ja laajennus kolmosena sekä Urho Kekkosen kansallispuiston matkailun infrastruktuurin kehittäminen neljäntenä.
Kärkihankelistalla oli kaikkiaan kuusi kohdetta ja arvata saattaa mitkä olivat nuo kaksi hännänhuippua: Sevettijärven kolttakultuurikeskus ja Nellimin tie.  Tässä järjestyksessä.
Test Worldin 40 miljoonan Indoor III -jättihanke ei tule edellyttämään enää kunnan rahoitusta. Näinhän on ainakin luvattu sekä yhtiön että elinkeinojohtajan suulla. Kunnan ”myötäjuoksemista” tosin on luvattu, mutta kaipa se hoituu - sitten jos tarvitaan - ilman hankkeistamistakin.
Sama pätee sekä Raja-Jooseppiin, joka on kokonaan valtion rahoittamaksi tuleva hanke, sekä Ivalon lentoaseman laajennukseen, jonka toteutuminen on Finavian mukaan vielä pitkässä kuusessa. Myös Kekkospuiston infran rakentaminen on valtion sataprosenttisesti rahoittama hanke, jonka sijoittaminen kunnan edunvalvonnan listoille on edellisten tavoin kyllä paikallaan, mutta järjestyksestä voidaan siis olla viime kokouksen perusteella kahta mieltä.
Se toinen mielipide oli esittelevän kunnanjohtajan.
En varmaan ole kovin väärässä jos arvailen, että kunnanjohtajan esityksen takana olisi joku mielellään ollut. Toisaalta olisin pitänyt ihmeenä sitä, että Nellimin tien nostaminen kunnan kärkihankkeeksi olisi saanut mainittavaa vastustusta. Nyt siis kukaan kunnanhallituksen jäsenistä ei asettunut vastahankaan kun Marja Männistö esitti ja minä kannatin pohjaesityksestä poiketen Inarin ikuisuusasiana olleen tiehankkeen nostamista kunnolla kärkeen.
Esitin myös viranomaisyhteyksien ottamista sekä Nellimin tien että Paatsjoen tiehankkeen osalta. Paatsjokea koskeva esitykseni lähti siitä, että tiedossa on Norjan valtion suunnitelma lisätä teihin, rautateihin ja lentokenttiin kohdistuvia määrärahojaan. Osansa on saamassa myös Sör Varanger, johon otetaan yhteyttä asiaa kuulostellen.  Finnmarkin lääninhallinto on tietenkin se toinen lähikontaktien kohde sikäli kun Norjan aikeet saadaan paremmin selville.
Kunnanjohtaja Reijo Timperi teki keskustelun pohjalta vielä oman ehdotuksensa siitä, että Ely-keskuksen uusi ylijohtaja Jaakko Ylinampa kutsutaan vierailemaan kuntaan tie- ja miksei muidenkin asioiden tiimoilta. Tuo esitys ilman muuta hyväksyttiin.
On selvää, että Nellimin tien perusparannukseen tarvitaan erillisrahoitusta useammastakin suunnasta. Mahdollisuudet on selvitettävä kunnolla ja siihen työhön toivon kunnon ponnistusta sekä luottamushenkilöiltä että asiassa keskeisiltä kunnan viranhaltijoilta.

2 kommenttia:

  1. Oli se myöhemmin lehdessä. Hyvä homma!

    VastaaPoista
  2. Joitain kepulaisia nokkahenkilöitä tuo Nellimin tien nostaminen kärkeen ohi Testworldin kolmannen jättivaiheen oli harmittanut. Pitäkääpä silmällä tekevätkö he myyräntyötä jatkossa. Nimetkin on tiedossa ja ihmettelen kovasti.

    VastaaPoista

Blogin ylläpitäjä päättää kommenttien julkaisemista. Blogi mahdollistaa anonyymin kommentoinnin, mutta suotavinta on esiintyä omalla nimellään. Taustatietoja ja -aineistoa voi lähettää myös sähköpostitse: wildstrack@gmail.com