perjantai 4. toukokuuta 2018

Liian pätevä ollakseen sopiva


(Paikkallislehti Inarilaisessa 3.5.2018 julkaistu kolumni)

Inarin kunnanvaltuusto valitsi 26.4. kunnalle uuden hallintojohtajan. Valituksi tuli 14 äänellä mielestäni pätevin sekä kaikin puolin osaava, ahkera ja topakka Mari Palolahti. Tämä allekirjoittaneelta harvinainen kehuryöppy perustuu niihin vuosiin, joina luottamushenkilönä, sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtajana ja kunnanhallituksen jäsenenä, tulin näkemään Marin työskentelyä sekä kunnan sisällä että sen ulkopuolella erilaisissa sosiaali- ja terveyshuollon maakunnallisissa ja valtakunnallisissa kuvioissa.
Valtuustossakin Palolahtea kehuttiin kahdessa puheenvuorossa, joista Ritva Savelan (sd) kehu oli kyllä myrkyllinen kuin kyyn suudelma. Hänen kehujensa tarkoitus oli estää Marin valinta esittämällä kuinka hänet lyhytnäköisesti oltiin vetämässä pois (hallintojohtajaksi) nykyisestä tehtävästään kunnan sosiaali- ja terveysjohtajana. Savela oli keksinyt kuinka Inari tarvitsi Marin vahvaa sote-osaamista tilanteessa, jossa oltiin menossa parhaillaan päätöksentekoa lähestyvään Juha Sipilän hallituksen sote-malliin, johonkin ehkä toiseen sote-malliin tai ei ollenkaan mihinkään uudenlaiseen sote-malliin. Savela kertoi esittävänsä koko SDP:n valtuustoryhmän kannan. Sen mukaan paras vaihtoehto virkaan hakeneista oli osa-aikaisuuden kautta eläkkeelle jäävää hallintojohtaja Pentti Tarvaista sijaistava henkilöstösihteeri-suunnittelija Anne-Marie Kalla. Viran kolmaskin potentiaalinen pätevä hakija, Pirjo Kyrö, on töissä kunnanvirastolla taloussihteerinä.
Kunnanhallituksen puheenjohtaja Jari Huotari (kok.) kuittasi Savelalle kunnanhallituksen nimenomaan pitäneen Palolahden yhtenä vahvuutena hänen vahvaa sote-osaamistaan. Huotari oli sikälikin oikeassa, että hallintojohtaja kunnanjohtajan sijaisena ja muutenkin tehtävässään on osallistunut ja osallistuu myös sote-valmisteluihin liittyviin asioihin.
Vaikka kaikki kalkkiviivoille päässeet kolme hakijaa olivat koulutukseltaan päteviä, ei liene kenellekään valtuutetulle ollut epäselvää Mari Palolahden nousu ykköseksi hänen vahvan kokemuksensa takia. Mari on pyörittänyt jo vuosia Inarin kunnan henkilöstöltään suurinta hallintokuntaa ja sen yli puolet kunnan talousarviosta olevaa budjettia.
Kun tuo edellä toeteamani on faktaa, jääkin kysymys miksei valintaa voitu tehdä kerrankin yksimielisesti? Vastauksia lienee useampia, mutta jos katselisin hieman taakseni kunnanhallitusaikaan, jolloin valittiin pariinkin kertaan kunnanjohtajaa ja olihan silloin muitakin valittavia, tulin käsitykseen, että jokin naurettava antipatia, sympatia tai silkka kateus saattavat ajaa ohi sen kunnan edun, jota poliittisten luottamushenkilöiden tulisi ajatella. En tiedä katselenko asioita kovin sovinistisin silmälasein, mutta monesti myös naisen valinta näyttäisi olevan naisille vastahakoisempaa kuin miehille.
Mari Palolahti sai lopulta käydyssä lippuvaalissa 14 ääntä, Anne-Marie Kallan saadessa kuusi ja Pirjo Kyrö viisi ääntä. Kaksi taustatietojen mukaan kokoomusryhmän valtuutettua jätti tyhjän vaalilipun. Heille ei siis kelvannut kukaan näistä tutuista hakijoista. Liian päteviä, liian naisia, tai sitten ei vaan sopivia?

Veikko Väänänen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogin ylläpitäjä päättää kommenttien julkaisemista. Blogi mahdollistaa anonyymin kommentoinnin, mutta suotavinta on esiintyä omalla nimellään. Taustatietoja ja -aineistoa voi lähettää myös sähköpostitse: wildstrack@gmail.com