perjantai 13. toukokuuta 2016

Siksi heidät erotettiin

Oheinen kirjoitus julkaistiin 11.5.2016 Lapin Kansassa (hieman lyhennettynä) ja 12.5.2016 Inarilaisessa vastineena ja vastauksena aiemmin samoissa lehdissä julkaistuun kysymykseen "Miksi meidät erotettiin?".
Tuoreeltaan Inarin kansalaiskanavalla facebookissa joku vasemman laidan kunnallisaktiivi katsoi ettei saanut selvää mitä oikein tapahtui ja mikä oli oikein ja mikä väärin. Ehkäpä hänen kannattaisi pohtia asiaa aluksi siltä pohjalta kannattaako hän kuntalaisten valitsemien luottamushenkilöiden osallistumista ja päätöksenteko-oikeutta kunnan osakeyhtiöiden hallituksissa - vai tulisiko niiden toiminta antaa yhtiöiden toimitusjohtajien keskenään muodostamille "ammattilaishallituksille"?
Toiseksi hän voisi pohtia oliko oikein, että luottamushenkiköt potkitaan hallituksista ilman että asiasta edes tiedotettiin potkituille, kunnanhallitukselle saati valtuustolle?

Eräät Inarin kunnan luottamushenkilöt kyselivät tässä lehdessä miksi energiayhtiö Inergia Oy:n hallitus, johon he olivat kuuluneet, erotettiin. Kirjoituksessa mm. todettiin, että toimiessaan vastoin kunnanvaltuuston ja kunnanhallituksen tekemiä omistajapäätöksiä, he olivat toimineet yhtiön eduksi eivätkä minään kunnallisina luottamushenkilöinä, vedoten osakeyhtiölain näin heitä velvoittavan.
Kirjoituksessa kerrottiin, että hallituksen erottamispäätös ei ollut kunnanhallituksessa 17.3.2016 yksimielinen. Pöytäkirjan ulkopuolelta he kertoivat lisäksi kunnanjohtajan olleen erottamista vastaan. Kertomatta jäi, että myös kunnanjohtaja katsoi Inergian hallituksen menetelleen vastoin omistajaohjausta eli väärin. Lisäksi kirjoituksessa kerrottiin virheellisesti joidenkin erotettujen saaneen myöhemmin jatkaa Inergian tytäryhtiöiden hallituksissa. Näin ei tapahtunut.
Ja se erottamisen perusteena ollut asia oli hallituksen päätös ottaa Inergia-konsernissa käyttöön yhtiön toimitusjohtajan ajama uusi hallintomalli. Siinä yhtiön tytäryhtiöistä potkaistiin pois kunnanhallituksen aikanaan esittämät ja kunnanvaltuuston hyväksymät luottamushenkilöhallitukset. Niiden tilalle valittiin niin sanotut ”ammattilaishallitukset”, jotka muodostettiin käytännössä ristikkäin yhtiöiden toimitusjohtajista. Kiireen vilkkaa nuo uudet hallitukset ilmoitettiin yhtiörekisteriin, mutta kunnanhallitus ja hallituksista potkitut jäivät informoimatta. Kunnanhallitus sai lopulta epävirallista tietä käyttöönsä pöytäkirjan, josta tapahtunut voitiin todeta. Siitä oli seurauksena näiden nyt ihmettelevien erottaminen ja luottamushenkilöhallitusten palauttaminen.
Todettakoon, että yhtiöiden hallitukset päättävät mm. asiakastaksoista, kuten sähkön siirtohinnoista, vesimaksuista ja kaukolämpötaksoista.
Kunnanhallitus oli tietoinen Inergia Oy:n toimitusjohtajan halusta vaihtaa luottamushenkilöt tytäryhtiöiden hallituksissa työntekijöihin. Hänelle oli kuitenkin kerrottu ja kunnanhallitus vielä erikseen päätöksellään ohjannut, ettei uusia hallintomalleja oteta yhtiöiden hallituksissa käyttöön kesken valtuustoryhmien muiden luottamushenkilöpaikkojen tavoin sopiman kaksivuotiskauden. Eikä etenkään ilman, että konserniohjeesta poikkeavasta asiasta olisi keskusteltu sen hyväksyneessä valtuustossa. Sen sijaan kunnanhallitus oli päättänyt, että kuntakonsernin yhtiöitä tarkastellaan sen meneillään olevassa kuntastrategiatyössä. Inergia-konsernin osalta on tosin jo aiemmin aloitettu omistajastrateginen tarkastelu, joka on ollut pysähdyksissä kunnanjohtajavaihdoksen takia.
Inergia-tapauksen ympärillä on käyty kuntayhtiöihin ehkä yleisemminkin liittynyttä keskustelua yhtiöiden asemasta ja roolista kuntakonsernissa sekä yhtiöiden hallituksissa toimivien, kuntavaaleilla valittujen henkilöiden asemasta ja roolista. Kärjekkäimmillään on katsottu, ettei omistajan ohjeita tarvitse noudattaa mikäli niiden voidaan katsoa olevan jollain tavalla yhtiön edun vastaisia.
Pyrimme osaltamme selvittämään tätä problematiikkaa mm. Kuntaliiton johtavalta lakimieheltä. Hänen näkemyksensä olivat selkeät: ”Kunta omistajana päättää omistajapolitiikasta (osana strategiaa), omistajaohjauksen periaatteista ja konserniohjeista. Kunnanhallitus antaa yhtiökokousedustajille ohjeet miten yhtiökokouksissa tulee päättää. Em. päätösten valmisteluvaiheessa neuvotellaan ja kuunnellaan yhtiöiden edustajia, jotta päätöksissä voidaan ottaa huomioon kuntakonsernin kokonaisetu”.
Ja edelleen: ”Omistajan kannalta yhtiön hallituksen valinta on sen tärkein päätös. Tätä valmisteluvastuuta ei kunnanhallitukselta voi ottaa pois. Hallitus toimii emokunnan konsernijohdon (= kunnanhallitus) luottamuksen varassa ja konsernijohdolla on oikeus milloin hyvänsä pitää yhtiökokous ja erottaa hallitus ja valita uudet jäsenet. Yhtiön hallitus toimii noudattaen osakeyhtiölakia, mutta omistajan luottamuksen varassa”.

Jari Huotari, kunnanhallituksen puheenjohtaja
Kari Akujärvi, kunnanhallituksen 1. varapuheenjohtaja
Veikko Väänänen, kunnanhallituksen 2. varapuheenjohtaja
Anne Tuovila, kunnanhallituksen jäsen
Heli Portti, kunnanhallituksen jäsen
Anu Avaskari, kunnanvaltuuston puheenjohtaja
Marko Katajamaa, kunnanvaltuuston 2. varapuheenjohtaja

2 kommenttia:

  1. Eikö tuota johtajien vallankaappausta vastustanut yksikään vasemmistoliiton edustaja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kunnanhallituksessa on vain yksi vasemmistoliiton edustaja. Hän oli Inergian hallituksen erottamista vastaan, mutta oliko tuo kannanotto toimitusjohtajahallitusten puolesta, ei liene vastustuksella osoitettavissa. Senhän tuo kanta tietenkin osoittaa, ettei pitänyt kunnanhallituksen päätöksen eikä valtuuston ohittamista minään erottamisperusteena.

      Poista

Blogin ylläpitäjä päättää kommenttien julkaisemista. Blogi mahdollistaa anonyymin kommentoinnin, mutta suotavinta on esiintyä omalla nimellään. Taustatietoja ja -aineistoa voi lähettää myös sähköpostitse: wildstrack@gmail.com