torstai 20. kesäkuuta 2013

Nellimin tietä esitetään erityishankkeeksi

Ryhmämme teki tänään kunnanvaltuuston kokouksessa seuraavanlaisen aloitteen:
”Valtion työpaikkojen määrä on viime vuosikymmenellä maakunnittain mitattuna vähentynyt eniten Lapissa. Lapin kunnista suhteellisesti suurin valtion työpaikkojen menettäjä on ollut Inari; vuosina 2000 – 2010 Inarin menetyksiksi on tilastoitu 137 työpaikkaa.
Negatiivinen kehitys valtion työpaikkojen osalta on Inarissa edelleen jatkunut ja jatkumassa, esimerkkeinä Lapin rajavartioston yhä jatkuvat supistukset sekä muun muassa Metsähallituksen metsätalouden ja etenkin sen miestyövaltaisuuden asteittainen supistuminen välillisine vaikutuksineen.
Inarin kunnan työttömyys on ollut näin ollen viime ajat kasvussa ja suurelta osalta siitä voidaan puhua jo rakenteellisena.
Kunta on ponnistellut vaikeissa työllisyysnäkymissä löytääkseen työpaikkoja lisääviä ja ainakin säilyttäviä kehittämishankkeita.  Meneillään olevat kaavoitukset ovat osa tuota ponnistusta.
Matkailu on ollut jo pitkään kunnan ainoa kehittymisen kanava johtuen muun muassa siitä, ettei esimerkiksi kaivostoiminnalle näytä olevan lähiaikoina mahdollisuuksia johtuen alueen luonnonsuojelun sekä saamelaiskulttuurin suojelun nimissä asetetuista esteistä.
Ryhmämme mielestä Inarin kunnan tulee vedota voimakkaasti valtioon kompensaatioista sen työpaikkojen pois vetämisestä sekä erilaisten suojelutoimien negatiivisista vaikutuksista mahdollisuuksiin harjoittaa elinkeinoja ja kehittää elinkeinorakennetta.
Inarissa on jo pitkään pidetty Nellimin aluetta merkittävänä matkailun kehittämissuuntana. Sitä varten alueelle ollaan kaavoittamassa huomattava matkailurakentamisen ja matkailupalvelujen mahdollisuus. Nellim tukee ja edelleen enemmän tukisi koko kunnan eli myös Saariselän ja Pohjois-Inarin matkailupalvelujen kehittymistä.
Nellimin ongelmana on surkea tieyhteys, jota on yritetty vuosikymmeniä saada peruskorjauksen alle. Nytkin tie on kunnan kehittämishankkeissa kärkisijalla.
Inarin kunnan on esitettävä valtiolle Nellimin tien peruskorjauksen nopeaa toteuttamista erityisrahoituksella ja nimenomaan kehittämis- ja kompensaatiohankkeena. Mukaan tulee ottaa myös alueen kulttuuriset merkitykset.
Rahoituksen hankkimiseksi kunnanhallituksen tulee laatia huolellinen neuvottelu- ja vaikuttamisstrategia, jossa huomioidaan myös eri poliittiset kanavat.
Ivalossa 20.6.2013
Inarin kokoomuksen valtuustoryhmä”
Aloitteen takana on tiettyjä ajatuksia siitä miten rahoitusta lähdetään etsimään ja edistämään. Lähetystöjä on ennenkin tieasialla ollut ja lupausten kanssa on monesti palattu, joten helppo homma ei ole tiedossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogin ylläpitäjä päättää kommenttien julkaisemista. Blogi mahdollistaa anonyymin kommentoinnin, mutta suotavinta on esiintyä omalla nimellään. Taustatietoja ja -aineistoa voi lähettää myös sähköpostitse: wildstrack@gmail.com