tiistai 2. huhtikuuta 2013

Ivalon pesulatoimintaa pyöritetään Ahvenanmaalta

Aiemmin toimittajan ominaisuudessa monesti ihmettelin kotikuntani ja joskus jonkin muunkin kunnan elinkeino- ja muita bisneksiä. Nyt aloittelevana kuntapäättäjänä alkaa näyttää siltä, että nuo puuhat ovat paljon ihmeellisempiä kuin miltä ne sivusta näyttivät.
Otanpa tässä pienenä esimerkkinä näytille Ivalossa toimivan Lappipesu Oy:n pesulatoiminnan, josta itselläni lukuisten muiden kuntalaisten tavoin ei ole ollut selkeää käsitystä. Viimeksi kun kuulin pesulasta Inarin valtuustossa, se tapahtui viime vuonna ja vanhan valtuuston viimeisten kokousten yhteydessä. Silloin puhuttiin joistain päättyvän vaalikauden menestyksistä ja siinä yhteydessä joku pian entinen kunnallismies kehui muun muassa kyseisen pesulainvestoinnin onnistumista; työpaikkojakin oli säilytetty ja tullut lisää yhteensä aina pariinkymmeneen asti.
Pian uuden vaalikauden käynnistyttyä saimme ainakin kokoomusryhmässä vihjeen jostain pesulan toiminnan muutoksista. Puhuttiin koneiden rahtaamisesta jonnekin ja myös mahdollisesta yrittäjän vaihtumisesta. Asian selvittäminen jäi muiden kiireiden jalkoihin, mutta siitä kyllä muutaman kerran keskusteltiin. Kirjasin sen jopa kalenteriin selvitettäväksi asiaksi.
Kohdallani selvittäminen kävi ajankohtaiseksi siten, että tulin valituksi Kiinteistö Oy Ivalon Teollisuustilojen hallituksen puheenjohtajaksi. Noita tuollaisia valintoja kertyy laajassa Inarin kuntakonsernissa luottamushenkilöille näköjään enemmän kuin lääkäri määräisi.
Ryhdyin osaltani perehtymään kyseiseen kiinteistöyhtiöön, joka omistaa edellä mainitun pesulan toimitilat.  Inarin kunta omistaa yhtiöstä 51 prosenttia ja pesulatoimintaa pyörittänyt Lappipesu Oy 49 prosenttia. Tuon jaon mukaan näytti siis siltä, että Inarin kunnalla on olemassa hallinnassaan oleva pesulayritys.
Yhtiön pääoma- ja rahoitusrakenteesta sain selville, että Turussa postiosoitteen omaava, mutta Inariin kotipaikkansa rekisteröinyt Lappipesu Oy on sijoittanut Ivaloon apporttina siellä omistukseensa tulleen pesulahallin. Kunnan sijoitus yritykseen on ollut 300 000 euroa riihikuivaa rahaa sekä 400 000 euron omavelkainen takaus yhtiön lainalle. Tuolla yhteensä 700 000 euron pääomalla oli tarkoitus laajentaa pesulaa tämän vuoden kuluessa.
En tiedä missä vaiheessa pesulalaajennus on suunnitelmien ja toteutuksen osalta olemassa. Vai onko se vielä vain vaiheessa?
Lappipesun omistuksesta olen saanut lukea netistä, että se kuuluu Rauno Nurmen johtamaan N-Clean konserniin. Kyseisellä nimellä toimiva yhtiö perustettiin vuonna 2004 ja sen omistaa nykyisin NRK-Holding Oy. Yksityisomistajien ohella yhtiötä omistaa myös Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera.
Konserniin kuuluvat Ivalosta ja Pieksämäeltä tekstiilien vuokraus- ja pesulapalveluja tarjoavan Lappipesu Oy:n lisäksi Länsi-Lapissa siivouspalveluja tarjoava Ka-Ra Oy, Turussa, Tampereella ja Helsingissä kiinteistönhoitopalveluja tarjoava Planet Service Oy sekä Tukholmassa Ruotsissa siivouspalveluja tarjoava N-Clean Ab.
N-Cleanin verkkosivuja http://www.nclean.fi/ tutkiessani törmäsin maaliskuun puolivälissä sivuille päivitettyyn tiedotteeseen, jonka mukaan Lappipesu Oy ja Ahvenanmaalle rekisteröity uusi yhtiö TS Textilservice Ab ovat sopineet omistusjärjestelystä, jolla Lappipesun pesulaliiketoiminta siirtyy ahvenanmaalaisyritykselle. Samassa ”kaupassa” siirtyvät Lappipesu Oy:n työntekijät vanhoina työntekijöinä uudelle yritykselle. Asiakassopimukset sekä liinavaatteet säilyvät ennallaan Lappipesu Oy:llä.
TS Textilservice Ab:n puolestaan omistavat lähellä Maarianhaminaa, Jommalan kunnassa toimiva Sten Karlssonin omistama pesulayhtiö Tvättservice Åland Ab 76 prosentin osuudella sekä Lappipesu Oy 24 prosentin osuudella.
Eli että siinä kaikessa yksinkertaisuudessaan Ivalossa tapahtuvan pesulatoiminnan taustaa.
En ryhdy tässä kunnanhallituksen jäsenenä kommentoimaan tai kertoilemaan keskeneräisistä pesulaan liittyvistä kuvioista, mutta niistä saadaan varmasti jossain vaiheessa julkista tietoa sitten kun sitä on olemassa.
Nykyisen ymmärrykseni valossa Lappipesu Oy pysyy edelleen Ivalon Teollisuustilat -kiinteistön toisena yhtiöosakkaana ja ehkäpä uuden pesulatoimijan kanssa tarvitaan jokin oma sopimuksensa. Kaiken järjen mukaan kunnalla luulisi olevan jotain roolia yhtenä sopijana.
Kun olen kuullut, että Ivalossa toimivan Lappipesun asiakkaat ovat sijoittuneet paljolti jonnekin Ylläs-Levi-Kuusamo -akselille, herää kysymys miten homma käytännössä kannattaa jo pelkästään logistisesti?
Ihmetystä äkkinäiselle riittää siis muissakin kuin kuntien bisneksissä.

8 kommenttia:

  1. Joopa se joo. Nämä pisnekset kuuluu maalaiskomediaan "vain muutaman huijarin tähden", josta hyötyy kunnanjohtaja lakeijoineen.

    VastaaPoista
  2. Missäkö lienevät ne 20 työpaikkaakin joita Konsta vai oliko se Tumppi kehuit? Ei taida niistä olla lupauksia kirjoissa eikä kansissa. No hyvä kun muutamalle pätkätöitä, mutta miten lienee toiminnan verotuotto kunnalle. Siepä se varmaan saat sen joskus tietää

    VastaaPoista
  3. On teillä (meillä) kuviot!!

    VastaaPoista
  4. Kyllä tästä pesula-asiastakin henkseleiden paukuttajat lupasivat yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista! Mikä piru siinä on että kaikista näistä mahtavista bisneksistä huolimatta olemme kuudentuhannen asukkaan rupukunta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kunnanjohto on yli-optimistinen näitten pisnesmiesten (huijareittan) ehdotuksille, tai saavat jotain henkilökohtaista etua siinä välissä. Ei sitä voi muuten ymmärtää.
      Yleensäkin, kunnan toimenkuvaan kuuluu vain peruspalveluiden tarjonta ja pisnekset ovat sitten pääomasijoittajien ja yrittäjien asia. Kunnan tehtävä on vain tarjota puitteet liike-elämälle. Jos kunta toimii "yrittäjänä" tai yleensä liiketoiminnassa, se häviää yhteisöveron saajana ja välillisinä maksajina on kuntalaiset aivan turhaan ja kuntalaisten elämisen hinta vain tulee kalliimmaksi kunnassa.
      Ei ole mitään järkeä kunnan sekaantua muuten liike-elämään kuin luoda puitteet infrastruktuurin muodossa.

      Poista
  5. Niin, pesulatominnasta tulevat mahdolliset voitot ja niiden verotuotto meneekin nyt Ahvenanmaalle?

    VastaaPoista
  6. Siula, kalanviljelylaitos,Sajos, Testworld, Lappipesu,Peuravuono. Siinä on kunnan bisnesten ja elinvoimainvestointien lippulaivoja. Jäljet pelottavat, mutta luottamus Reijoon ja Janneen säilyy? Siula on huhujen mukaan menossa kontalleen.Milloin kunta ostaa Sajoksenkin? Entä milloin tulee aika investoida lisää kalanviljelylaitokseen tai peruskorjailla sitä? Vaan pitäisikö investoida lisää Saariselän hisseihin ja rakentaa uusi "siula" siihen rinteen juurelle, se palvelukeskus? Tokihan peruspalveluista voitaneen vielä säästää, että saadaan velkojen korot hoideltua.

    VastaaPoista

Blogin ylläpitäjä päättää kommenttien julkaisemista. Blogi mahdollistaa anonyymin kommentoinnin, mutta suotavinta on esiintyä omalla nimellään. Taustatietoja ja -aineistoa voi lähettää myös sähköpostitse: wildstrack@gmail.com