perjantai 7. huhtikuuta 2017

Inergia-konsernin omistajayhteys tiivistyy

Kuntavaalien huipentuminen pani Inergia Oy:n hallituksen puheenjohtajan Toini Sanilan kertomaan ilouutista kunnan omistajaohjauksen astumisesta uudelle tasolle energiakonsernissa. Vaikka kyse on vielä valmistelussa olevasta asiasta, voinen sitä nyt omistajaohjausta suorittavan kunnanhallituksen varapuheenjohtajana kommentoida. Ja varsinkin, kun kyseessä ei ole mikään Sanilan aikaansaannos, paremminkin hänen varsinkin vaalikauden alussa kovasti vieroksuma kehitys.
Kun tähän saakka Inergia-konsernissa on ollut emoyhtiö Inergia Oy ja sen ohessa neljä tytäryhtiötä, Tunturiverkko Oy, Inergia Lämpö Oy, Inarin Lapin vesi Oy ja asennusyhtiö Ellappi Oy, sekä niillä jokaisella erilliset toimitusjohtajat ja päätöksiä muun muassa asiakasmaksuista ja investoinneista tekevät hallitukset, tilanne on todella muuttumassa. Jatkossa Inergia-konsernilla on vain yksi omistajan eli kunnan tahtoa toteuttava hallitus. Sen käsissä ovat niin energiakonsernin investoinnit kuin asiakkailta perittävät maksutkin. Tytäryhtiöiden hallitukset ”kuivuvat” yhden tai kahden henkilön operatiivisiksi toimijoiksi; kaksi henkilöä jää Inarin ja Utsjoen yhteisomistusyhtiöihin eli verkko-, vesi- ja asennusyhtiöön. Kaikissa tytäryhtiöiden hallituksissa yksin tai kahden hengen hallituksessa puheenjohtajana on Inergian toimitusjohtaja.
Toini Sanila antoi harhaanjohtavasti ymmärtää, että tällaiseen suoraviivaisempaan hallintomalliin – ja ikään kuin hänen johdollaan – on pyritty jo pitemmän aikaa. Mielestäni tämä ei pidä siis paikkaansa, vaan aiemmin Inergian hallituksenkin erottamiseen johtanut omapäinen hallintomuutos oli kyllä erilainen. Silloinkin tytäryhtiöistä piti potkia pois luottamushenkilöt ja silloin noiden yhtiöiden hallitukset piti muodostaa ristikkäin energiayhtiön toimitusjohtajista ja toimihenkilöistä. Muutos ei olisi silti muuttanut tytäryhtiöiden kovin itsenäistä asemaa.
Nyt kunnanhallituksen puheenjohtajan, kunnanjohtajan ja Inergia Oy:n toimitusjohtajan kanssa viilattu hallintomalli on siis oleellisesti erilainen kuin Sanilan vaalikirjoituksessaan viittaama. Tälle nyt jatkovalmistelussa olevalle mallille voin antaa tukeni ja sen jo ilmaisin asian ollessa viime kunnanhallituksen kokouksen käsittelyssä.
Inergian hallinnon ja omistajaohjauksen uudistumiseen liittyy muitakin asioita, joita olen osaltani ajanut ja joita myös valtuustoryhmäni on kohtuullisen yksimielisesti edellyttänyt. Tärkein noista muista on avoimuus, jota jatkossa luvataan harjoittaa tiheällä raportoinnilla ja myös asiakkaisiin päin suuntautuvaa tiedottamista parantaen. Näinköhän on, että neljän vuoden myllytys on kääntymässä viimein positiiviseksi kehitykseksi niin kuntakonsernin kuin varsinkin Inergian kannalta?
Inergian avautuminen toivottavasti poistaa myös niitä kaikenlaisia väitteitä, huhuja ja myös todennettavia ihmeellisyyksiä, joita energiadynastian vuosikymmeniin on liittynyt. Vaikka meno lienee nykyisen toimitusjohtajan ja aktiivisemmin asioita peranneen kunnanhallituksen aikana siistiytynyt, yhä vielä kuntalaisten parissa kerrotaan ja vanhojen yhtiön hallituksen jäsentenkin suilla muistellaan huikeita kokousreissuja ja ryyppyjuhlia. Myös hallituksen jäsenten omat liikesuhteet yhtiöön ovat olleet yleisesti puheena. Yksi hämmästelty asia on ollut Inergiasta Inarin kunnan ohella osinkoja kuitannut Utsjoen Sähköosuuskunta. Se ei ole Utsjoen kunnan vaan virallisesti utsjokelaisten sähkönkäyttäjien omistama yhteisö. Saavatko nuo pienomistajat osinko-osuutensa tililleen, vai minne ne menevät?
Inergia-konsernin rakenteessakin voi olla tapahtumassa muutoksia, mutta niitä en rupea kunnanhallituksen edustajana tässä avaamaan tai ennakoimaan. Uusi typistetty hallintorakenne antaa kuitenkin osaltaan joustoa mahdollisiin muutoksiin. Henkilökohtaisesti olen kuitenkin sitä mieltä, että joitain toimintoja on perusteltua ehkäpä myydä pois ja joitain yhdistää. Olen kirjoittanut sen aiemminkin ulos, että on käsittämätöntä kuinka noinkin pienessä yhtiössä pitää olla moinen määrä toimitusjohtajia – monopoliyhtiöille kuulumattomine tulospalkkauksineen. Voin siis kannustaa jatkavia luottamushenkilöitä ja uutta kunnanjohtajaa paneutumaan niin Inergian kuin muidenkin kuntakonsernin yhtiöiden organisaatioiden ja toiminnan järkeistämiseen. Kysehän on lopulta kuntalaisten palveluista ja heidän edustaan.
Kuntalaisten edusta puhuttaessa päädytään aina myös heiltä kerättäviin osinkoihin. Jatkossa harjoitettua osinkopolitiikkaakin tultaneen tarkastelemaan tavoitteena päästä selkeästä piiloverottamisesta paremmin hyväksyttäviin ratkaisuihin.

11 kommenttia:

  1. Inarilaisessa oli myös Timo Väisäsen kirjoitus näitä sivuten. Mitä sanot siitä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siteeksi faktaa, sopivasti omaan tarinaan sovitettuna. Mitä yhtiöittämisen vastustamiseen aikanaan tulee, nykyaikaa on ollut vastustaa yhtiöiden ohjauksen vahvistamista tai yleensäkään niiden saloihin puuttumista. On sanottu heidän puoleltaan, että vainoan yhtiöitä, siis lähinnä Inergiaa.

      Poista
  2. Tuntuu perin omituiselta tuo Sanilan valikoiva muisti viimeisen 3 vuoden ajalta.Siinähän kerettiin vaihtaa Inergian hallitusta ainakin 2 kertaa erinäisistä syistä!Ilman noita vaihtoja takuulla homma jatkuisi kuten ennenkin.Kiitokset kuuluu Jarille ja hänen "kaartilleen",ei siis perinteiselle Alkiolaiselle ajattelumallille!

    VastaaPoista
  3. Sie et selvästi tykkää Toinista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkoittanet siis minua. Ei kyse ole tykkäämisestä, vaan niiden "tavallisten kuntalaisten" asioiden hoitamisesta, joihin Toini nytkin taas vaalikirjoituksessaan vetoaa.
      Toinihan on ihan mukava mummeli ja huumoriakin pukkaa, noin tavallisessa kanssakäymisessä, ja vetoaa varmasti sinällään ihmisiin. Mutta jos olet hänen kanssaan eri mieltä, muuttuu muoto ja suu sylkee mitä vaan, se on tullut monesti koettua kuluneella kaudella.
      Toini näkee asiat ikään kuin hän olisi niiden keskiö ja sellaisesta näkökulmasta yhteisten asioiden hoito ei aina oikein luonnaa. Melkoinen suoritus oli keskustan valtuustoryhmän hajottaminenkin.
      Siis negatiivisuuteni häneen perustuu yksin toimintaan päättäjänä, muuten tykkään.

      Poista
  4. Toivottavasti organisaation uudistuessa hallituskin uudistuu.

    VastaaPoista
  5. Inergia pärjäisi ihan hyvin yhdellä johtajalla.Päälliköitäkin taitaa olla vähentää.

    VastaaPoista
  6. Nonnih. Nyt kuntavaali on pidelty ja ruvetaan seuraamaan miten kepussa Toini junailee itsensä valtuuston puheenjohtajaksi sekä Inergian hallituksen johtoon. Taisi viime vaalien jälkeen harmitella kun Avaskari meni ohitse ja luvata korjaavansa tilanteen seuraavissa eli näissä vaaleissa.

    VastaaPoista
  7. Kyllä niitä Laskevia tähtiä on muitakin kuin Toini.Saas nähhä jatkuuko Kepun seläntakaa ohjailu kuten nyt tehdään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mihinpä siellä tavoistaan päästäisiin. Miia Kärnän kohtalo on mielenkiintoista seurata.

      Poista
  8. Veikko viittasi Utsjoen Sähköosuuskuntaan ja pikkusen kaivelin niin on siellä jollain lokosat oltavat. Firma ei käytännössä tee mitään mutta tahkoaa hyvää tulosta. Jos vilasette linkkejä niin kateeksi käy. https://www.finder.fi/Energian+myynti%C3%A4+ja+jakelua/Utsjoen+S%C3%A4hk%C3%B6osuuskunta/Utsjoki/yhteystiedot/182492 http://www.uso.fi/images/tasekirja2015.pdf

    VastaaPoista

Blogin ylläpitäjä päättää kommenttien julkaisemista. Blogi mahdollistaa anonyymin kommentoinnin, mutta suotavinta on esiintyä omalla nimellään. Taustatietoja ja -aineistoa voi lähettää myös sähköpostitse: wildstrack@gmail.com