sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Saariselkä Oy:stä kaavaillaan nyt tontinmyyjää

Inarin kunnanhallitus vieraili viikko sitten ennen maanantaista kokoustaan Mellanaavalla katsomassa kuinka Test Worldille rakennetussa Indoor-testihallissa on näin alkutalvesta ajopintana sulaksi lämmitetty asvaltti, jonka päälle keväämmällä ajetaan, poljetetaan ja jäähdytetään lunta kesän ”talvikelitestejä” varten. Toki samalla kuultiin yhtiön viimeaikaisista menestyksistä ja tulevaisuuden visioista.
Kaikkiaan lupaavia, sekä nuo liiketoiminnan tulokset että lähitulevaisuuden näkymätkin. Joku kollega kyseli kuulemaansa ihastuneena minulta, joko olin muuttanut varauksellista asennettani kunnan miljoonasijoitukseen kun noin hyvin menee. Kerroin olevani edelleen varautunut, sillä kilpailu testausalalla on kovaa ja lähimmät puolenkymmentä vuotta tulevat osoittamaan optimismin oikeellisuuden.
Sitä paitsi, pessimisti ei koskaan pety – ellei ole pahoillaan vain siitä että oli pessimismissään väärässä.
Se täytyy myöntää, että Test Worldin tarjoilut kunnanisille ja äideille olivat parantuneet siitä kun vuosia sitten satuin olemaan näkemässä silloista päättäjien rökälehtimistä. Enkä iljennyt silloin edes jäädä loppuhuipennusta katsomaan.
Nyt legendaarisessa yhtiön kammissa syötiin ihka tavallinen työmaalounas. Maidon tai mehun kera.
Yhtä kuivakkaa menoa on luvassa huomenna Saariselällä ja Kakslauttasessa, jossa kunnanhallitus ennen kokoustaan tapaa alueen yrittäjiä, käy Siulassa, päiväkodissa ja tutustuu Santa´s Resort Kakslauttaseen. Ei siis mitään ”tavanomaisia tarjoiluja”, vaan asiaa.
Kunnanhallituksen kokouksen esityslistallakin Saariselkä on huomenna pääroolissa. Kuinka ollakaan, nyt keskustellaan Saariselän rinnealueen tonttikaupan yhtiöittämisestä eli sijoittamista Saariselkä Oy:n bisnekseksi. Työnimenä tällä hankkeella on Saariselkä-Yhtymä, jossa Saariselkä Oy lähtisi kehittämään kaavoitettuja tonttialueita yhdessä kunnan, Tunturiverkko Oy:n, Inarin Lapin Vesi Oy:n ja erikseen valittavan teleoperaattorin avulla. Tottahan tonteille pitää tavanomaisen sähkö- ja viemäriverkon ohella laajakaistatkin vetäistä.
Toisaalta Saariselkä Oy:n toimintaa Saariselän rinnealueen tontinmyyjänä voidaan perustellakin, mutta mitenkään automaattisena asiana en sitä vielä ainakaan tässä vaiheessa näe. Se on tietenkin totta, että Saariselkä Oy:n ”hommat” ovat vähenemässä sikäli kun sen omistama hissiyhtiö Saariselkä Ski ollaan myymässä yksityiselle toimijalle. Mikään itseisarvo Saariselkä Oy ei kuitenkaan ole, eikä sitä ole tietenkään edes Janne Seurujärven toimitusjohtajuuksien turvaaminen, joten asiasta varmasti vielä kunnanhallituksessa kovinkin keskustellaan.
Tuo Jannen nimen vetäminen tähän yhteyteen on tietenkin häijyä, mutta heti kohta Saariselkä-Yhtymän hankkeen tultua kunnanhallituksen listalla julki, alkoi moinen spekulointi aktiivisten kuntalaisten suilla.
Saariselän rinnealueelle on valmistumassa kaava, joka sisältää kaikkiaan 84 400 kerrosneliötä rakennusoikeuksia. Ne jakautuvat Metsähallituksen Laatumaan ja kunnan kaupattaviksi ja ensimmäisessä vaiheessa käyttöön eli kaupattavaksi on sovittu 30 000 kerrosneliön satsi, siitä reilu puolet eli 16 000 kerrosneliötä kunnan tonteilla. Tuo reilun 2 miljoonan arvoinen tonttimälli olisi kunnan siis annettava Saariselkä Oy:lle.
Kunta huolehtii Laatumaan kanssa tehdyn sopimuksen mukaan alueen kunnallistekniikan toteuttamisesta ja Laatumaa maksaa kunnalle alueen kehittämisestä korvauksia. Nuo tuotot, sikäli kun niitä jää tehdyistä töistä viivan alle, käytetään sopimuksen mukaan Saariselän alueen kehittämiseen. Voisi siis kuvitella, että Saariselkä Oy:n tileillä pyöritellään tulevaisuudessa ihan suuriakin rahoja – ja myös velkoja. Sellaisia ei pidä hevin antaa minkään kunnallisen demokratian riepoteltavaksi?
Kysymys olkoon tulkittava kevyeksi sarkasmiksi.
Saariselälle ollaan siis rakentamassa jälleen yhtä uutta kunnallista ikiliikkujaa, jonka pitäisi pitää keskuksen kehitys nousukiidossa. Koska jotkut aiemmat kunnalliset bisnekset ovat osoittautuneet pahimmillaan fiaskoiksi, on vanhan pessimistin syytä olla edelleen varpaillaan.
Etenkin, kun yhtymäkuviosta päättämisellä näyttää olevan tavanomaiseen tapaan melkoinen kiire.
On hyvä jos ja kun Saariselällä päästään kaavoituksellisesti eteenpäin ja keskuksen rakentamiseen riittää tarjottavaksi tontteja ja niille kunnallistekniikka. Minusta tonttikauppa ja alueen kehittäminen pitää hoitaa kuitenkin ilman turhia kiemuroita. Tahtoo nimittäin olla niin, että nuo kaikenkarvaiset yhtymät tahtovat pyrkiä elämään omaa elämäänsä ja niiden piensijoittajat eli kuntalaiset ihmettelevät kansalaiskanavillaan missä taaskin mahdetaan mennä.
Tuli vain mieleen kun on näin pakkaspäivinä seurannut sosiaalisessa mediassa inarilaisten pohdintaa sähkönsiirto- ja vesilaskujensa loppusummien nousujohteisesta kehityksestä. Ja kun tuon pohdinnan rinnalla ovat toisaalla tulleet julki kunnallisen energiayhtiön lahja-, palkitsemis- ja edustuspuuhailut. Ne ovat eri maailmaa kuin demokratiapuolella eli peruskunnassa.
Posiolla taisivat panna kunnan vesiyhtiön aisoihin ja ihan hallitusta myöten.

2 kommenttia:

  1. Taika Jim ja Lothar taas vauhdissa ja taustalla taitaa olla vielä se vaitelias Kolmas mies.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Annas katsoa miten asia tästä kehittyy. Näyttäisi nimittäin siltä, ettei tuo Saariselkä Oy olisikaan se organisaatio, joka päättäisi ja puuhastelisi ominaan myös Saariselän tontinmyynneistä Laatumaalta tulevilla kehittämiskorvauksilla. Ne tulisivat kunnalle, jossa päätettäisiin korvausvarojen käytöstä. Tokihan käyttö kohdistuisi Saariselän kehittymistä edistäviin hankkeisiin, mutta kunnanhallituksen ja valtuuston päätösten kautta läpinäkyvämmin kuin jonkin yhtiön sisällä ohjattuna.

      Poista

Blogin ylläpitäjä päättää kommenttien julkaisemista. Blogi mahdollistaa anonyymin kommentoinnin, mutta suotavinta on esiintyä omalla nimellään. Taustatietoja ja -aineistoa voi lähettää myös sähköpostitse: wildstrack@gmail.com